Web Analytics Made Easy - Statcounter

حافظ حاتمی، استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور شهرکرد، در گفت‌وگو با ایکنا از چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: بدیع‌الزمان فروزانفر در طول هفت دهه عمر پربار، خدمات شایان توجهی در عرصه زبان و ادبیات فارسی انجام داده و سال‌های متمادی به تصحیح متون ادبی و شعری، نویسندگی، تدریس و سروردن شعر پرداخته است که آثار ارزشمندی نیز از وی، در دسترس ماست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با بیان اینکه فروزانفر تحصیلات مقدماتیِ حوزوی را در زادگاهش، بشرویه واقع در خراسان جنوبی، گذراند، تصریح کرد: این استاد ادبیات فارسی سپس برای ادامه تحصیلات راهی مشهد شد و از محضر اساتیدی چون ادیب نیشابوری و ادیب پیشاوری بهره جست.
حاتمی درخصوص تسلط فروزانفر به زبان عربی، تأکید کرد: فروزانفر در همان دوران نوجوانی به زبان عربی تسلط پیدا کرد و به مطالعه اشعار و قصاید بسیار دشوار عربی مانند «معلقات‌السبع» و نیز شرح اشارات، شفا، کلیات و قانون ابن‌سینا می‌پرداخت.
وی یادآوری کرد: این استاد برجسته از خانواده علم و ادب و پدرش شاعر عصر مشروطه بوده و از نسل تکرار نشدنی بزرگان ادبیات فارسی از جمله علامه قزوینی، علامه دهخدا، عبدالعظیم قریب، محمد معین و دیگران به شمار می‌رود.
حاتمی در خصوص فعالیت‌های این استاد بزرگ ادبیات فارسی، بیان کرد: وی از سال 1305 معلم دارالفنون و استاد دانش‌سرای عالی بود و چندین سال نیز معاونت دانشکده معقول و منقول دانشگاه تهران را بر عهده داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور شهرکرد با اشاره به نبود درجه و عنوان دکتری در زمان تحصیلات فروزانفر در دانشگاه تهران، ادامه داد: علامه دهخدا و علی‌اکبر فیاض با ارزیابی کتاب علامه فروزانفر با عنوان «تحقیق در زندگانی مولانا جلال‌الدین محمد بلخی»، درجه دکتری به ایشان اعطا کردند.
حاتمی با بیان اینکه استاد فروزانفر چهره‌های زیادی را در عرصه ادبیات فارسی تربیت کرد، گفت: بسیاری از شاگردان وی از استادان بنام و وزنه‌های وزین زبان و ادبیات فارسی و از آخرین شعله‌های شمع واقعی تبحر و استادی در ادبیات شدند که غلامحسین زرین‌کوب، غلامحسین یوسفی، پرویز ناتل خانلری، مهدی محقق و محمدرضا شفیعی‌کدکنی از آن جمله‌اند.
این کارشناس ادبی در استان با اشاره به فعالیت‌های سیاسی علامه فروزانفر، بیان کرد: این چهره شاخص ادبی در امور سیاسی و اجتماعی نیز فعالیت داشت و مدتی عضو مجلس سنا و نیز رئیس کتابخانه سلطنتی بود.
وی با برشمردن آثار مهم‌ این استاد برجسته ادبیات فارسی، یادآور شد: «تاریخ ادبیات ایران»، «مجموعه اشعار با مقدمه دکتر شفیعی‌کدکنی»، «فرهنگ عربی به فارسی» و «مجموعه مقالات فروزانفر با اهتمام عنایت‌الله محمودی»، از برجسته‌ترین آثار این استاد است.
حاتمی یادآور شد: بیشتر مطالعات فروزانفر و آثار برجسته او در حوزه ادبیات عرفانی است که تصحیح کلیات شمس، تصحیح دیوان کبیر مولانا، احادیث مثنوی، تمثیلات مثنوی و شرح مثنوی، تصحیح فیه مافیه و ترجمه رساله بشریه از جمله آثار وی در این حوزه است.
وی در خصوص تجلی قرآن و حدیث در آثار فروزانفر، تأکید کرد: این استاد در بیشتر آثار خود به ویژه آثاری که به موضوع مولانا اختصاص دارد به نوعی متأثر از قرآن است تاجایی که از دیدگاه کارشناسان، در آثار عرفانی او یک دوره کاملِ شرح و تفسیر آیات قرآن و احادیث و روایات را می‌توان جداسازی کرد و به صورت مجزا و مستقل مورد مطالعه قرار داد.
حاتمی به حضور پررنگ قرآن در مثنوی مولوی نیز اشاره کرد و افزود: پرواضح است که خود مولوی از آیات و آموزه‌های قرآن تأثیر فراوانی گرفته تا جایی که مثنوی را قرآن به زبان فارسی خوانده‌اند و بیت «مثنوی معنوی مولوی/هست قرآن در زبان پهلوی» در توصیف این کتاب، همواره مطرح است.
استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور شهرکرد با اشاره به ترجمه علامه فروزانفر از قرآن کریم، یادآوری کرد: بر اساس گفته‌ها و شواهد تاریخی، این استاد مسلط بر زبان عربی در دهه 30 به ترجمه قرآن با زبانی زیبا و خواندنی اقدام کرده اما تا کنون اثری از این ترجمه در دست نیست و هیئت امنای آثار استاد همچنان این مسئله را پیگیری می‌کنند.
حاتمی در این خصوص خاطرنشان کرد: فروزانفر با این درجه از تبحر و تسلط بر زبان عربی و فارسی، ترجمه بسیار خوبی از کل قرآن مجید برای ما به یادگار گذاشته که قرار بود چاپ شود اما هیئت امنای آثار او هنوز نتوانسته‌اند این اثر نفیس را بیابند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا چهارمحال و بختیاری بدیع الزمان فروزانفر ادبیات فارسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۸۱۷۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری

به گزارش خبرنگار مهر، آیین نقد و رونمایی کتاب «لبخند آفتابی» صبح چهارشنبه با حضور سیدرضا علوی نویسنده کتاب، رسول آفتابی روایتگر اثر، موسی غیور منتقد کتاب، اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی و جمعی از علاقمندان به حوزه ادبیات پایداری در تالار نخجوانی کتابخانه مرکزی تبریز برگزار شد.

اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی در این آیین با بیان اینکه کتابهای حوزه دفاع و پایداری به عنوان یک گونه ادبی، بسیاری از آثار ممتاز معاصر را در برگرفته است گفت: این آثار علاوه بر غنای ادبی و فرهنگی که درخود دارد باعث تاثیرگذاری بر روی آحاد جامعه، برای حراست هر چه بیشتر از وطن و میهن خود می شود.

بابایی با تاکید بر اهتمام جدی نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای حمایت از آثار حوزه ادبیات پایداری افزود: سعی داریم با برگزاری برنامه های ترویجی مانند رونمایی و نقد و بررسی کتاب های نگارش شده در موضوع هشت سال دفاع مقدس به ویژه بیوگرافی ها و اتوبیوگرافی های تالیف شده در زمینه سیره زندگی رزمندگان منش زندگی ساده و مبتنی بر اسلام ناب آنها را به نسل جوان و نوجوان منتقل نماییم.

مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد کتاب «لبخند آفتابی» اظهار داشت: یکی از مهمترین نقاط قوت کتاب در این است که هم نویسنده و هم راوی با نگاهی آمیخته به طنر کوشش کرده اند با زبانی ساده و بدون کلیشه جریان های تلخ و شیرین و مفاهیم والای ایثار را در زندگی روزمره رزمندگان هشت سال دفاع مقدس به نمایش درآورند.

موسی غیور نویسنده، پژوهشگر و منتقد ادبیات پایداری در آیین نقد و رونمایی کتاب «لبخند آفتابی» گفت: وجه تمایز جنگ تحمیلی با دیگر جنگ های رخ داده در طول تاریخ این است که: جنگ ما دفاعی با محوریت مردم بود و تمام نیروهایی که جنگ را اداره کرده اند مردم عادی و از بطن جامعه بودند بنابراین بعد از پایان جنگ همه رزمندگان در یک نقطه اشتراک یافتند که باید لحظات ناب و زیبایی های دفاع مقدس را برای آنهایی که آن جو را ندیده و حس نکرده اند ترسیم و روایت نمایند.

غیور در بخش دیگری از سخنان خود به آسیب های متوجه ادبیات پایداری و خاطره گویی از دفاع مقدس پرداخته و بی توجهی به اقتصاد نشر، سفارشی سازی تدوین و نگارش کتاب در این حوزه، ایجاد مسائل و مشکلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بعد از جنگ تحمیلی که به معویات جنگ آسیب زده اند و یکسان سازی تیپ های شخصیتی از همه رزمندگان در آثار مربوط به حوزه ادبیات پایداری را از آن جمله از آسیب ها مطرح کرد.

این پژوهشگر و منتقد ادبیات پایداری استفاده از کاغذ مناسب، عکسهای رنگی، دورنگ بودن متن نوشتاری کتاب و صفحه آرایی زیبا را از جمله نقاط قوت ظاهری کتاب برشمرده و توجه به سلوک و ارتباطات انسانی به جای حادثه محور بودن داستان، بی تکلفی و دور بودن نویسنده و راوی از ریا و نمایش، عدم وجود محتوای زائد، حشو و تکراری در کتاب، ترجمه فارسی روان و سلیس خاطرات اغل ترکی آمیخته به طنز و فکاهیات را از جمله نقاط قوت محتوای این کتاب عنوان کرد.

رسول آفتابی راوی کتاب نیز در این نشست هدف از بیان خاطرات گردآوری شده در کتاب را گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و هم رزمان دفاع و ثبت در صفحات درخشان تاریخ مقاومت و دفاع ملی دانسته افزود: خاطره گویی کردم تا من هم به نوبه خود بتوانم سهمی در بازگویی و بازخوانی رشادت ها و معنویت ها و مردانگی های رزمندگان با اخلاص اسلام را بیان نمایم.

سیدرضا علوی نویسنده کتاب نیز در پایان این آیین با بیان خلاصه ای از مراحل و سیر تدوین کتاب «لبخند آفتابی» و دلایل انتخاب رسول آفتابی برای نگارش خاطرات وی گفت: با شنیدن نام برخی افراد ناخود آگاه لبخند بر لبان آدمی می نشیند. این افراد اشخاصی خوش مشرب با روحیه طنز پرداز بذله گو نیک اندیش و خیرخواه هستند. در طول تاریخ دفاع مقدس با توجه به موقعیت و شرایط جنگ نیاز به افرادی مانند رسول آفتابی بود که با بذله گویی طنز پردازی و نکته سنجی های خود روحیه رزمندگان را غرق در نشاط کنند. احتیاج ذاتی انسانها به شاد بودن افرادی را در دوران جنگ تحمیلی و دفاع مقدس وادار به بذله گویی ها و شوخی با موقعیت موجود در نبرد می کرد. طنز پردازی آنی و بذله گویی این رزمندگان در زمانهای سخت پیکار و رودررویی با دشمن مهاجم و متجاوز به داد رزمندگان می رسید.

کد خبر 6093796

دیگر خبرها

  • تفسیر یک ضرب‌المثل در برنامه تلویزیونی | این ضرب‌المثل درباره افراد متظاهر است | ویدئو
  • احزاب ویژگی‌های حزب‌الله را از آیات و روایات استخراج و به‌ کار بندند
  • مردم تخلفات مربوط به صیانت از زبان پارسی را گزارش بدهند
  • شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد
  • اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (12 اردیبهشت)
  • «کلیله و دمنه» در کانون توجه نمایشگاه کتاب ابوظبی
  • مرکز رصد فرهنگی کشور: ۶۵ درصد از مردم در خانه دیوان حافظ دارند
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (11 اردیبهشت)
  • ◄ کاربرد کلمات و عبارات حمل و نقلی در متون و اشعار فارسی