Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-01@05:26:09 GMT

شعر فارسی، بهترین محمل برای طرح موضوعات عرفانی

تاریخ انتشار: ۷ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۸۳۳۶۸۳

علی اصغر باباصفری، استاد ادبیات دانشگاه اصفهان، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) از اصفهان، در رابطه با ادبیات عرفانی اظهار کرد: ورود عرفان به ادبیات فارسی عملا از قرن پنجم در سروده‌های بابا طاهر همدانی آغاز شد، البته برخی مضامین عرفانی نیز جسته و گریخته در شعر بعضی از شعرای قرن پنجم مشاهده می‌شد و این سنایی غزنوی بود که در قرن ششم، مضامین عرفانی را به طور گسترده وارد شعر فارسی ساخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: سنایی نخستین کسی بود که منظومه‌های عرفانی مفصلی مثل «حدیقه الحقیقه» را سرود که مقدمه‌ای بر شکل‌گیری آثار عطار نیشابوری و مولوی محسوب می‌شود.
باباصفری در خصوص علت اصلی عارف بودن بسیاری از شاعران فارسی گفت: این امر به تأثیرگذاری زبان شعر بر مخاطب بازمی‌گردد. عرفا چون می‌خواستند کلامشان تأثیر بیشتری بر دیگران داشته باشد، از زبان‌های آهنگین استفاده می‌کردند. در حوزه نثر نیز می‌بینیم که متون عرفانی به صورت مسجع نوشته شده است که می‌توان به آثار خواجه عبدالله انصاری و پیروانش اشاره کرد.
وی خاطر نشان کرد: برجسته‌ترین شاعران حوزه عرفان، عطار، سنایی و مولانا هستند که دوره مولانا اوج سرایش اشعار عرفانی در ادبیات فارسی است.
استاد ادبیات دانشگاه اصفهان بیان کرد: عرفان راه شناخت مبتنی بر کشف و شهود و مکاشفه باطنی است که سیر تحول درونی فرد را به تصویر می‌کشد. موضوعات مطرح در عرفان در باب تهذیب نفس، سیر و سلوک، هدف خلقت و مسیر و هدف غایی انسان، مراتب و مقامات سیر و سلوک و شرایط آن و بیان برخی از حالات عرفانی و مکاشفات عرفا است.
وی با بیان اینکه عرفان اسلامی از جهاتی با اخلاق نیز همپوشانی دارد، افزود: مسائل و موضوعات و رذایل و فضایل اخلاقی که علمای اخلاق مطرح می‌کنند، در عرفان نیز میان عرفا و متصوفه جاری است و آنها نیز بر مسائل اخلاقی تأکید دارند، به همین دلیل میان عرفان و اخلاق نقاط مشترکی وجود دارد.
باباصفری در خصوص برترین آثار ادبیات عرفانی اظهار کرد: سروده‌های باباطاهر، اشعار ابوسعید ابوالخیر، عارف و صوفی قرن پنجم(البته این اشعار منسوب به وی می‌باشد و واقعیت این است که این اشعار سروده ابوسعید ابوالخیر نیست و وی تنها یک رباعی سروده) و اشعاری منسوب به بایزید بسطامی، در زمره برترین آثار ادب عرفانی به شمار می‌رود. آنچه به صورت قطعی مشخص است، اشعاری می‌باشد که از بابا طاهر همدانی به جا مانده و علاوه بر آن می‌توان به  دیوان سنایی، حدیقه الحقیقه، سیرالعباد الی المعاد، عقل نامه و عشق نامه اشاره کرد.
وی در خصوص برترین آثار در حوزه نثر فارسی گفت: کتاب «کشف المحجوب» هجویری(قدیمی‌ترین کتاب به جا مانده در این حوزه) و کتاب «شرح التعرف لمذهب التصوف» از مستملی بخاری از زمره این آثار محسوب می‌شود که وی اصل کتاب «التعرف لمذهب التصوف» ابوبکر کلابازی را در چند جلد شرح داده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان تصریح کرد: در آثار عرفانی و به خصوص آثار عرفانی منثور، وظایف و کارهایی که یک سالک باید انجام دهد، بیان شده، اما در آثار عرفانی منظوم بیشتر جنبه احساسی و استنباطی فرد از مسائل عرفانی مورد توجه واقع شده است و البته بعضی از این آثار جنبه تعلیمی نیز دارد، مثل مثنوی مولانا که اثری عرفانی و تعلیمی برای مریدانش به شمار می‌رفت.

کد خبرنگار 1304

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۳۳۶۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتشارات جمکران با ۵۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید

به گزارش خبرنگار مهر، انتشارات کتاب جمکران با بیش از ۵۰۰ عنوان جلد کتاب در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور پیدا می‌کند که از این تعداد ۱۰ عنوان تازه های نشر این انتشارات هستند.

رونمایی از کتاب‌های انتظار و مهدویت،رمان های نوجوان با موضوعات انقلاب اسلامی و سبک زندگی از برنامه‌های این انتشارات در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است.

بیش از ۷۰ اثر از نمایشگاه کتاب سال پیش تا به امسال با موضوعات مختلف و در رده‌های سنی کودک تا بزرگسال از کتاب جمکران منتشر شده که در نمایشگاه کتاب عرضه خواهند شد. ۳۰۰ اثر نیز از انتشارات کتاب جمکران در سال اخیر تجدید چاپ شده‌اند و با چاپ جدید در نمایشگاه کتاب تهران حاضر خواهند بود.

همچنین نشست نقد و بررسی و جشن امضای کتاب با حضور نویسندگان و راویان کتاب‌های مختلف از جمله دیگر برنامه‌های این انتشارات برای نمایشگاه کتاب است.

کد خبر 6092894 الناز رحمت نژاد

دیگر خبرها

  • ماه مو ؛ عرفان طهماسبی
  • هواداری که بازیکنان از او درخواست سلفی دارند!
  • خط و نشان رودیگر برای امباپه/ چه کسی گفته او به رئال می‌آید؟
  • آشنایی با زنان عارفی که مردان دانشمند از محضرشان درس گرفتند
  • وجه تسمیه شهر «نائین» چیست؟
  • نقد فیلم مست عشق / شکستی مفتضحانه برای حسن فتحی
  • مرکز رصد فرهنگی کشور: ۶۵ درصد از مردم در خانه دیوان حافظ دارند
  • انتشارات جمکران با ۵۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان