Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@02:22:33 GMT

تأثیرپذیری و تأثیرگذاری ادبیات داستانی

تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۵۱۲۶۳۴

تأثیرپذیری و تأثیرگذاری ادبیات داستانی

اصولاً آشنایی نویسندگان داستان با مردم، محیط، فرهنگ و بافت اجتماعی باعث می‌گردد تا حوادث و رویدادهای داستانی باورپذیر و قانع‌کننده به نظر برسند.

کامران پارسی‌نژاد : شیوه به‌کارگیریِ اصولی عناصر داستان، ایجاد نظام منطقی در بنای داستان، آرایش صحنه‌ها، جلوگیری از اطالۀ کلام، و توجه و آشنایی با ساختار و شیوه روایی داستان موجب می‌شود تا منتقدین و مخاطبان آثار داستانی گاهی میان «حقیقت» و «داستان» دچار اشتباه و شک گردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آن‌ها همچنین در درک این مسئله که کدام‌یک تحت تأثیر دیگری قرار می‌گیرند، عاجز ماندند. آیا حقیقت از داستان الهام گرفته است یا برعکس؟ برخی از صاحب‌نظران متوجه این مسئله شدند که داستان‌های کتب آسمانی پیش از سایر داستان‌ها بر رویدادهای حقیقی مخصوصاً رویدادهای تاریخی تأثیر بسیار زیادی گذاشته‌اند. در حقیقت، داستان‌های فوق در طول تاریخ توانسته‌اند به بسیاری از جریان‌ها و حرکت‌های تاریخی سمت و سو بدهند.

در بررسی تطبیقی رویدادهای تاریخی، اجتماعی، سیاسی و... و حوادث داستان‌های الهی مشخص شده است که انسان در هر 2 موقعیت تجارب یکسانی را به دست آورده است. بدین ترتیب است که بسیاری از تجارب یکسان بشری در فرهنگ‌های ملل مختلف تلفیق شده‌اند.

پس از داستان‌های آسمانی، حکایات عارفانه بیشترین تأثیر را بر جریان‌ها و رویدادهای اجتماعی، تاریخی و... گذاشتند. گروهی از منتقدین می‌گویند که داستان‌های عرفانی باید در گروه داستان‌های مذهبی و کتب الهی قرار گیرند. این منتقدین بر این باورند که داستان‌های عرفانی از سویی قصد دارند که شیوه و مراحل عرفانی را به تصویر کشند و از سویی می‌خواهند بر جریان زندگی بشر و نوع دیدگاه او به زندگی تأثیرگذار باشند. با این حال، بسیاری از رمز و رازهای صوفیان و عرفا بدین طریق مشهود می‌گردد. در داستان‌های عرفانی، نماد و تمثیل بیش از سایر داستان‌ها مورد توجه و عنایت قرار گرفته است. بسیاری از نمادهای مطرح‌شده در این‌گونه داستان‌ها از نوع جمعی‌ هستند و برای غالب مردم قابل درک می‌باشند. با این حال، گاهی دیده شده است که برخی از مخاطبان این‌گونه آثار به دلیل نبود درک صحیحِ نمادها به بیراهه رفته و از داستان‌های عرفانی آموزش نادرستی گرفته‌اند. در اکثر داستان‌های عرفانی سعی شده است تا سطح آگاهی و اشراف انسان نسبت به جهان هستی مشخص گردد؛ چنانکه در داستان‌های اساطیری نیز چنین هدفی دنبال می‌شود.

بی‌شک در داستان‌های قوام‌یافتة ارزشمند خواننده با چنین مشکلی مواجه نیست. هیچ‌گاه دیده نشده است که داستان‌های ارزشمند و ناب انسان را به بیراهه بکشانند. در این‌گونه آثار جست‌وجوی حقیقت توسط انسان و سیر تفکر و برداشت او از ساحت سیّال هستی، از منظر مادّی می‌باشد. در واقع، اندیشه و کلامِ نهفته در داستان‌های ماندگار و تأثیرگذار، از جنس و نوع دیگری است.

اصولاً نویسنده داستان‌های اصیل و ناب، خود بر حقیقت مطلق اشراف دارد و امری بر او پوشیده نیست. لذا قصد و نیت او از بازگویی حوادث و رویدادهای گذشتگان، آن هم در قالب داستان، آشکارکردن برخی حقایق بر بشر خاکی است. در صورتی که نویسندگان افسانه و داستان‌های علمی و تخیلی همواره بر آنند تا به گوشه‌های تاریک جهان هستی دست یابند، حقایق زندگی را دریابند و به تجربیات جدیدی دست یازند. در این ارتباط میان عناصر داستانی و موضوع‌های داستانیِ موجود در افسانه‌ها، اسطوره‌ها، حکایات و داستان‌های علمی و تخیّلی، تشابه و همسویی وجود دارد.

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۵۱۲۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انسجام فکری و تشکیلاتی لازمه تأثیرگذاری شوراها است

به گزارش خبرگزاری مهر، یعقوبعلی نظری یکشنبه ۹ اردیبهشت در همایش روز شوراها که در محل سالن شهدای سلامت برگزار شد، اظهار کرد: شرط لازم برای انجام رسالت شوراها انسجام فکری و تشکیلاتی است که منتج به تصمیمات اثرگذار برای مردم خواهد شد.

استاندار خراسان رضوی گفت: با پراکندگی و افتراق فکری توفیقی به صورت فردی ایجاد نخواهد شد. طبیعی است که شرط اول موفقیت انسجام فکری است و برای این انسجام فکری نیاز به مبانی داریم بر اساس مبانی اعتقادی، رویکرد فکری و اعتقادی پیدا بکنیم.

وی با بیان اینکه شوراها نماینده مردم هستند، اظهار کرد: اعضای شوراها در شهر و روستا باید یک درک مشترک از شرایط مجموعه خود و مردم داشته باشند.

نظری اذعان کرد: قانون ظرفیت تشکیلاتی را در کشور فراهم کرده برای این که مردم در مدیریت امور خود حداکثر مشارکت را داشته باشند.

استاندار خراسان رضوی بیان کرد: شوراها از نظر حقوقی و ظرفیت تشکیلاتی یک مجموعه مترقی، با نگاه بلند، مردمی و افتخار آمیز هستند که می‌طلبد محصول و آورده‌ای برای مردم داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: ظرفیت‌های بسیار خوبی در کشور و استان داریم اما این‌ها باید به فعلیت تبدیل بشود و اصل استفاده از ظرفیت‌های درونی همیشه مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است.

نظری با اشاره به اهمیت نگاه به درون ادامه داد: با اتکا به ظرفیت‌های داخلی و بسیج کردن آن‌ها بسیاری از مشکلات قابل حل است.

گفتنی است؛ در انتهای این همایش تعدادی از اعضای شوراهای اسلامی مورد تقدیر قرار گرفتند.

کد خبر 6091415

دیگر خبرها

  • یزد؛ میزبان مسابقات والیبال قهرمانی باشگاه‌های آسیا
  • تدوین رویدادهای فصل گردشگری در استان اردبیل
  • نقد فیلم مست عشق / شکستی مفتضحانه برای حسن فتحی
  • آبی که از سرچشمه گل آلود می شود ؛ داستانی تکراری این بار در روستای سرکلاته کردکوی
  • تدوین رویدادهای مهم گردشگری در استان اردبیل
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • تاکید رئیس قوه قضائیه در راستای عدم تأثیرپذیری از فضاسازی‌ها
  • تاثیرگذاری مهاجم تیم ملی ایران روی گلزنی رم ایتالیا
  • انسجام فکری و تشکیلاتی لازمه تأثیرگذاری شوراها است
  • داستان جذاب زندگی یک نوجوان در «جرئت و حقیقت»